Zalety zastosowania oleju rycynowego!


Olej rycynowy to uniwersalny olej roślinny, z którego ludzie korzystają od tysięcy lat. Powstaje z ekstrakcji oleju z nasion rośliny Ricinus communis .

Te nasiona, znane jako rącznik, zawierają toksyczny enzym zwany rycyną. Jednak proces ogrzewania, któremu olej rycynowy przechodzi podczas produkcji, dezaktywuje rycynę, umożliwiając bezpieczne stosowanie oleju.

Olej rycynowy ma wiele zastosowań medycznych, przemysłowych i farmaceutycznych.

Jest powszechnie stosowany jako dodatek do żywności, leków i produktów do pielęgnacji skóry, a także jako przemysłowy środek smarny i składnik biodiesla.

W starożytnym Egipcie palono olej rycynowy jako paliwo w lampach, stosowano go jako naturalny środek na dolegliwości takie jak podrażnienie oczu, a nawet stosowano go w celu stymulacji porodu w ciąży.

Obecnie olej rycynowy pozostaje popularnym naturalnym sposobem leczenia powszechnych dolegliwości, takich jak zaparcia i dolegliwości skórne, i często można go znaleźć w naturalnych produktach kosmetycznych.

Silny środek przeczyszczający

Być może jednym z najbardziej znanych zastosowań leczniczych oleju rycynowego jest naturalny środek przeczyszczający .

Jest klasyfikowany jako stymulujący środek przeczyszczający, co oznacza, że ​​zwiększa ruch mięśni, które przepychają materiał przez jelita, pomagając oczyścić jelita. Olej rycynowy jest zatwierdzony przez Food and Drug Administration (FDA) jako stymulujący środek przeczyszczający.

Stymulujące środki przeczyszczające działają szybko i są powszechnie stosowane w celu złagodzenia tymczasowych zaparć lub oczyszczenia jelit przed zabiegami medycznymi.

Oto jak to działa: Kiedy spożywasz olej rycynowy doustnie, jest on rozkładany w jelicie cienkim, uwalniając kwas rycynolowy, główny kwas tłuszczowy w oleju rycynowym. Kwas rycynolowy jest następnie wchłaniany przez jelita, stymulując silne działanie przeczyszczające.

Kilka badań wykazało, że olej rycynowy może łagodzić zaparcia .

Na przykład badanie z 2011 r. wykazało, że kiedy starsi dorośli przyjmowali olej rycynowy, doświadczali zmniejszonych objawów zaparć, w tym mniejszego wysiłku podczas wypróżnień i niższych zgłaszanych odczuć niepełnych wypróżnień.

Co więcej, inne badanie wykazało, że olej rycynowy był skuteczny w oczyszczaniu jelit przed poddaniem się nieinwazyjnej kolonoskopii zwanej endoskopią kapsułki okrężnicy.

Chociaż olej rycynowy jest uważany za bezpieczny w małych dawkach, większe ilości mogą powodować skurcze brzucha, nudności, wymioty i biegunkę.

Chociaż może być stosowany do łagodzenia sporadycznych zaparć, olej rycynowy nie jest zalecany jako leczenie długotrwałych problemów zdrowotnych.

Przed użyciem oleju rycynowego do leczenia zaparć należy również porozmawiać z lekarzem, aby uzyskać jego zalecenia. Nadużywanie oleju rycynowego może prowadzić do niebezpiecznych skutków ubocznych, takich jak zaburzenia równowagi elektrolitowej i kwasowo-zasadowej, które mogą zagrażać życiu

Naturalny środek nawilżający

Olej rycynowy jest bogaty w kwas rycynolowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy. Tego typu tłuszcze można stosować do nawilżania skóry. Działają jak humektanty, które zatrzymują wilgoć, zapobiegając utracie wody przez zewnętrzną warstwę skóry.

Olejek rycynowy jest stosowany w kosmetykach do wspomagania nawilżenia. Producenci często dodają go do produktów takich jak balsamy, kosmetyki do makijażu i środki czyszczące.

Możesz również używać tego bogatego oleju jako naturalnej alternatywy dla kupowanych w sklepach kremów nawilżających i balsamów.

Wiele popularnych produktów nawilżających dostępnych w sklepach zawiera potencjalnie szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, perfumy i barwniki, które mogą podrażniać skórę i szkodzić ogólnemu zdrowiu.

Zamiana tych produktów na olej rycynowy może pomóc zmniejszyć narażenie na te dodatki. Ponadto olej rycynowy jest niedrogi i można go stosować zarówno na twarzy, jak i na ciele.

Olej rycynowy jest gęsty, więc ludzie często mieszają go z innymi przyjaznymi dla skóry olejami – takimi jak olej migdałowy, oliwkowy i kokosowy – aby uzyskać ultra nawilżający balsam. Chociaż nakładanie oleju rycynowego na skórę jest uważane za bezpieczne dla większości, może powodować reakcję alergiczną u niektórych osób.

Ponadto stosowanie czystego oleju rycynowego może podrażniać skórę niektórych osób, dlatego najlepiej rozcieńczyć go innym olejem, takim jak olej jojoba lub olej kokosowy. Spróbuj przetestować kombinację na małym obszarze skóry, aby zobaczyć, jak Twoja skóra toleruje olej rycynowy przed nałożeniem go na większe obszary

Może promować gojenie się ran

Nałożenie oleju rycynowego na rany tworzy wilgotne środowisko, które może wspomagać gojenie i zapobiegać wysychaniu ran.

Venelex, popularna maść stosowana w warunkach klinicznych do leczenia ran, zawiera mieszankę oleju rycynowego i balsamu peruwiańskiego, balsamu pochodzącego z drzewa balsamicznego Myroxylon.

Venelex jest stosowany jako opatrunek na rany przewlekłe i ostre oraz owrzodzenia skóry , w tym:

  • odleżyny
  • wrzody cukrzycowe
  • oparzenia
  • rany chirurgiczne

Pomaga zredukować zapachy, chronić rany i stworzyć wilgotne środowisko sprzyjające gojeniu.

Dodatkowo kwas rycynolowy, główny kwas tłuszczowy występujący w oleju rycynowym, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Może pomóc zmniejszyć stan zapalny skóry, wspomóc gojenie i pomóc w zmniejszeniu bólu u osób z ranami.

Badania wykazały, że maści zawierające olej rycynowy mogą być skuteczne w leczeniu wielu różnych ran.

W studium przypadku z 2013 r. leczenie sprayem zawierającym połączenie balsamu peruwiańskiego, oleju rycynowego i enzymu o nazwie trypsyna pomogło wyleczyć ranę pooperacyjną brzucha u 81-letniego mężczyzny, który nie był w stanie tolerować innych form terapii miejscowej.

Należy pamiętać, że miejscowe leczenie ran olejem rycynowym zawiera kombinację składników, a nie tylko olej rycynowy. Nie należy nakładać oleju rycynowego na żadną ranę bez uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Może być pomocny przy czyszczeniu i przechowywaniu protez

Na protezach często rośnie szereg bakterii i grzybów, w tym grzyby Candida . Może to powodować obawy dotyczące jamy ustnej, jeśli protezy nie są odpowiednio czyszczone i przechowywane.

Gatunki Candida , takie jak C. albicans , są szczególnie problematyczne dla osób noszących protezy, ponieważ łatwo przylegają do powierzchni protez i tkanek jamy ustnej.

Przerost grzybów Candida może prowadzić do stanu zwanego protetycznym zapaleniem jamy ustnej , infekcji, która prowadzi do stanu zapalnego, zaczerwienienia i podrażnienia jamy ustnej.

Co ciekawe, czyszczenie protez olejem rycynowym może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju protezowego zapalenia jamy ustnej, ponieważ olej rycynowy może pomóc w zabijaniu bakterii i grzybów.

Jedno z badań wykazało, że moczenie zanieczyszczonych zębów akrylowych w roztworze zawierającym 10% oleju rycynowego przez 20 minut pomogło zmniejszyć liczbę C. albicans , a także innych szkodliwych bakterii, w tym Streptococcus mutans i Staphylococcus aureus.

Co więcej, badanie z 2013 r. z udziałem 30 starszych osób z zapaleniem jamy ustnej związane z protezą wykazało, że leczenie płynem do płukania jamy ustnej zawierającym olej rycynowy doprowadziło do złagodzenia klinicznych objawów zapalenia jamy ustnej, w tym zapalenia.

Ponadto inne badanie wykazało, że szczotkowanie i moczenie protez w roztworze zawierającym olej rycynowy prowadziło do znacznej redukcji Candida u osób starszych, które nosiły protezy

Czy olejek rycynowy może wspierać wzrost włosów i zdrowie skóry głowy?

Wiele osób stosuje olejek rycynowy jako naturalną kurację do włosów . Dzieje się tak, ponieważ olej rycynowy ma właściwości nawilżające, które mogą pomóc nasmarować łodygę włosa, zwiększając elastyczność i zmniejszając ryzyko złamania.

Mimo że niektórzy ludzie regularnie używają oleju rycynowego w ramach codziennej pielęgnacji włosów, obecnie nie ma naukowych dowodów na to, że olej rycynowy wspomaga zdrowie włosów, stymuluje wzrost włosów lub zmniejsza ich wypadanie.

To samo dotyczy stosowania olejku rycynowego na rzęsy. Niektórzy używają oleju rycynowego do wzrostu rzęs , ale żadne badania naukowe nie wykazały, że jest to rzeczywiście skuteczne.

Olej rycynowy jest również powszechnie stosowany w leczeniu łupieżu, powszechnej choroby skóry głowy charakteryzującej się suchą, łuszczącą się skórą głowy. Chociaż niektóre skuteczne metody leczenia łupieżu zawierają olej rycynowy jako składnik, nie ma dowodów na to, że sam olej rycynowy jest skuteczny w leczeniu łupieżu.

W rzeczywistości olej rycynowy może prowadzić do stanu zwanego ostrym filcowaniem włosów u osób z długimi włosami. Ten stan powoduje, że włosy stają się skręcone i splątane, przypominające twarde ptasie gniazdo.

Jedno studium przypadku wykazało, że po tym, jak 20-letnia kobieta z długimi włosami użyła na swoich włosach połączenia oleju kokosowego i rycynowego, natychmiast po umyciu uległy one silnemu zmatowieniu. Autorzy badania sugerowali, że gęstość oleju rycynowego w połączeniu z bardzo długimi włosami kobiet prowadziła do nagłego filcowania.

Zazwyczaj ostrego filcowania włosów nie można leczyć, a włosy należy odciąć.

Mimo że ten stan jest rzadki, osoby z długimi włosami powinny zachować ostrożność podczas stosowania olejku rycynowego do pielęgnacji włosów.

Środki ostrożności dotyczące oleju rycynowego

Wiele osób używa oleju rycynowego do leczenia różnych problemów, połykając go lub nakładając go na skórę.

Chociaż olej rycynowy jest ogólnie uważany za bezpieczny, u niektórych osób może powodować niepożądane reakcje i niepożądane skutki uboczne.

Jeśli jesteś zainteresowany stosowaniem oleju rycynowego, pamiętaj o następujących potencjalnych skutkach ubocznych:

  • Praca. Lekarze czasami używają oleju rycynowego do wywołania porodu u kobiet w ciąży. Z tego powodu osoby na wszystkich etapach ciąży powinny unikać spożywania oleju rycynowego.
  • Skutki uboczne żołądkowo-jelitowe (GI). Chociaż może to być skuteczny sposób na złagodzenie zaparć, olej rycynowy może powodować działania niepożądane ze strony przewodu pokarmowego, takie jak biegunka, wymioty, skurcze i wzdęcia. Może również powodować zawroty głowy. Używaj go tylko do zaparć pod nadzorem lekarza.
  • Reakcje alergiczne. Może powodować reakcję alergiczną u niektórych osób po nałożeniu na skórę. Najpierw spróbuj nałożyć niewielką ilość na maleńki kawałek skóry, aby zobaczyć, jak reaguje twoje ciało.

Ponadto osoby z pewnymi schorzeniami – w tym zapaleniem wyrostka robaczkowego, niedrożnością przewodu pokarmowego, perforacją jelit i nieswoistym zapaleniem jelit (IBD) – powinny unikać stymulujących środków przeczyszczających, takich jak olej rycynowy, ponieważ mogą one powodować poważne skutki uboczne.

Ogólnie rzecz biorąc, nie należy spożywać oleju rycynowego w celu leczenia jakichkolwiek schorzeń lub objawów, zwłaszcza w dużych dawkach, chyba że zaleci to lekarz. Niewłaściwe użycie jakichkolwiek środków przeczyszczających, w tym oleju rycynowego, może być niebezpieczne i prowadzić do zagrażających życiu zaburzeń równowagi elektrolitowej i kwasowo-zasadowej.

Jeśli interesuje Cię stosowanie oleju rycynowego w leczeniu jakiegokolwiek schorzenia, w tym zaparć, najpierw zasięgnij porady zaufanego pracownika służby zdrowia


Ludzie używali oleju rycynowego od tysięcy lat jako naturalnego leczenia różnych problemów zdrowotnych.

Może pomóc złagodzić zaparcia, a nawet może być stosowany jako naturalny środek nawilżający skórę i leczenie protez.

Chociaż wiele osób używa oleju rycynowego do leczenia suchych lub przerzedzonych włosów, nie ma dowodów na to, że olej rycynowy jest skuteczny w poprawianiu zdrowia włosów lub stymulowaniu wzrostu włosów, gdy jest stosowany samodzielnie.

Jeśli interesuje Cię stosowanie oleju rycynowego w przypadku zaparć lub innych schorzeń, najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby ustalić, czy olej rycynowy jest bezpieczny i odpowiedni do stosowania w określonych potrzebach zdrowotnych.

Dodaj komentarz