Kilka słów o witaminie F

Jest to witamina o budowie nienasyconych kwasów tłuszczowych uzyskiwana z żywności. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład lipidów struktur sub-komórkowych, w tym zwłaszcza mitochondriów. Ich stężenie jest szczególnie duże w komórkach narządów rozrodczych. Mają istotny wpływ na mechanizm metabolizmu cholesterolu, a także zwiększają płodność.

Ponadto witamina F wpływa korzystnie na stan skóry i włosów, jest jednym z czynników zapobiegających szkodliwemu działaniu promieni rentgenowskich, bierze udział w procesie wzrostu, korzystnie wpływa na czynność gruczołów i ułatwia transport jonów wapnia do komórek. Przyspieszając spalanie tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, witamina F przyczynia się do obniżenia masy ciała.

Witamina ta występuje w olejach pochodzenia roślinnego (kwas linolowy i linolenowy), natomiast kwas arachidonowy obecny jest tylko w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego.

Jest wskazana przede wszystkim przy egzemach, suchej skórze, łuszczycy, problemach reprodukcyjnych, jak niepłodność itd.

Zapotrzebowanie Wielonienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić 5–10% dobowego zapotrzebowania kalorycznego człowieka.



BIO OLEJ ŚLIWKOWY

Niepozorny owoc o ciekawej historii

Śliwki są pozornie niepozornymi owocami, którym nie przypisuje się specjalnego znaczenia. Jednak ich rola nie ogranicza się do ciasta śliwkowego. Z punktu widzenia historii odgrywały ważną rolę w rozwoju wczesnych społeczeństw i tylko dzięki plemionom słowiańskim możemy się cieszyć ich smakiem również my, Europejczycy. 

Wyjątkowy olej z pestek

Początkowo śliwki uprawiano głównie ze względu na soczysty miąższ – pestek nie używano do niczego. Jednak pojawienie się zaawansowanych technologii dało początek niezwykłemu olejowi tłoczonemu właśnie z nich. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości olej śliwkowy stał się popularny nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. 

SKŁAD I WŁAŚCIWOŚCI

Niezbędny kwas tłuszczowy linolowy

Głównym kwasem tłuszczowym zawartym w oleju jest kwas oleinowy, który stanowi 70%. Jednak za interesującymi właściwościami odżywczymi oleju kryje się głównie niezbędny kwas tłuszczowy linolowy z grupy omega 6, którego ilość przekracza 20 %.

Złocisty wygląd, przyjemny zapach i smak marcepanu

Dominującymi cechami tłoczonego na zimno oleju śliwkowego są jego przyjemny zapach oraz smak przypominający marcepan. Nie jest rafinowany ani w inny sposób przetwarzany, dzięki czemu zachowuje swój naturalny, lekko złocisty odcień.

ZASTOSOWANIE

Do roślinnych lodów, RAW deserów i słodkich potraw

Tłoczony na zimno olej śliwkowy cechuje się przyjemnym zapachem i smakiem przypominającym marcepan. Swoje zastosowanie znajdzie szczególnie w kuchni zimnej, ponieważ zawarte w nim dobroczynne substancje są wrażliwe na wysokie temperatury. Świetnie doprawi roślinne lody i RAW desery, jak również schłodzone słodkie dania. Puszyste knedle owocowe skropione olejem śliwkowym? Po prostu perfekcja.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *